Coast Guard Cutter Tuuina atu le Taua Lona Lua a le Lalolagi Aviator ma le Sendoff Mulimuli

Na lele e Felix Samita le "Hump" i luga o le Himalaya i le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, faʻafesoʻotaʻi ma le taʻitaʻi o le Flying Tigers taʻutaʻua i le maeʻa ai o le taua o Saina ma mo le tele o tausaga sa faʻatautaia vaalele mo le mea o le a avea ma CIA-run Air America i Saina, Taiuani, Korea, Viatename ma Laos -- fanaina i taimi uma i le faagasologa.

Na faaipoipo o ia i le afafine o le atalii o le atalii o le tupu mulimuli o Okinawa ma mulimuli ane avea ma faatonu o galuega mo South Pacific Island Airways i Hawaii.

Masalo e le o se mea la e ofo ai, ina ua salalau le lefulefu o Smith mai le Coast Guard na tipi i Oahu i le vaiaso talu ai, o se tasi sa avea muamua ma sui o le CIA, o se paaga pailate a le Air America, o se talatuu lele o le Taua Lona Lua a le Lalolagi ma nisi o tagata felanulanuai sa i luga o le vaa.

"No. 1, o ia o se tagata lelei tele - matagofie le i ai ma se vaalele sili, "o le tala lea a le uo ua leva ma le paaga pailate Glen Van Ingen, o le na iloa Smith talu mai le faaiuga o le 1960s ma sa lele foi mo Air America.

"Afai na e sau mai se tamai taulaga i Wisconsin ma e manaʻo e vaʻai i le lalolagi, semanu e te le faia se galuega sili atu," o le tala lea a Van Ingen, 86, e uiga ia Smith.

Na maliu Smith ia Oketopa 3, 2018, i Milwaukee i le 100 o ona tausaga. Na ta’ua e le uo o Clark Hatch, e nofo i Honolulu, o lona moomooga mulimuli ia ta’ape lona lefulefu i le Pasefika i Hawaii.

Na taʻua e lona fafine ua oti lana tane, o Junko Smith, o lona toʻalua na maua le "taimi sili" e nofo ai i Hawaii mo le 21 tausaga, amata i le faaiuga o le 1970s.

Na ia “alofa ia Hawaii,” o lana tala lea ina ua uma le sauniga faamanatu i luga o le vaa o le Coast Guard o Oliver Berry."(Na ia fai mai i taimi uma) o lona fale o Hawaii. Sa matou maua se olaga lelei tele i Hawaii."

Na saunoa Lt. Cmdr.Na ta’ua e Kenneth Franklin, o le sa avea ma ta’ita’i tipi tipi, “O Felix Smith sa tautua le atunu’u, ma e mitamita le Coast Guard i le fa’amamaluina o soifua o i latou sa tautuaina le atunu’u.

Na tusia e Smith lona olaga lele - o mea o faʻalavelave faʻavaomalo ma faʻalavelave - i lana tusi, "China Pilot: Flying for Chennault During the Cold War."Na ia lele muamua mo le Civil Air Transport, lea na avea ma vaega o le CIA's Air America.

Na filifili le ofisa atamai e manaʻomia le gafatia o felauaiga i luga o le ea i Asia, ma i le 1950 na faʻatau faalilolilo ai aseta a le Civil Air Transport.

Na taʻua e le pule o vaalele "CAT" e le tatau i pailate ona taʻua le CIA i le igoa ae e tatau ona taʻua sui o "tagata faʻatau."

I le taimi o le Taua a Korea, sa fuafua e lele Smith i Saipan.Ina ua ia taunuu i le Andersen Air Force Base i Guam, na se'e e le Air Force lana Sipi ma fai atu, "O le a le mea e te faia iinei?"Fai mai Smith i lana tusi.

"Ae ou te lei faia se tali faaaloalogia, sa tietie atu se ave auupega ma le tusa ma le 15 tagata lautele i ofutino alofa po o khakis mama, pulou 10-kalone, pulou la po o leai ni pulou, seevae kaupoe, seevae paʻu poʻo seevae tenisi," o lana tusi lea.

I le toe foʻi mai, na faʻafeiloaʻi ai e Smith ni pasese e toʻaiva o loʻo fusi mata - o tagata Saina uma na aʻoaʻoina e avea ma sipai - ma le tolu "tagata faʻatau".O le leo faafuase'i o le ea o loo tafe mai i totonu o le fale na ta'u atu ai ia te ia ua tatala ma tapuni le faitotoa autu.

"E leai se mea na ou fai atu ai ae na ou matauina, ina ua taunuu, e na o le toavalu pasese na o ese mai.

I le faaiuga o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, sa avea Smith ma pailate i le China National Aviation Corp. sa galue i lalo o le puipuiga a le US Army.

O Gen. Claire Chennault, o le sa i tua o le Flying Tigers, o se vaega o pailate volenitia Amerika na tau ma Iapani i Saina, na amataina le Civil Air Transport e faafetaiaʻia manaoga o Saina ina ua mavae le taua.

Na faafaigaluegaina Smith, ma i le 1946 na lele ai i Hawaii e ave le tele o vaalele e amata ai le kamupani vaalele.

“Ina ua matou taunuu i Wheeler Field, sa matou sioa atu i se fanuatanu na feoti ai vaalele,” o lana tala lea i lana tusi."O matou Curtis C-46 e 15 na foliga mai o ni elefane pala."

Sa galulue fa'atasi le CAT ma le Nationalist Party a Saina lea na ta'ita'ia e Chiang Kai-Shek.I se tasi taimi i le tele o misiona, na ave ai e Smith ni mataua apamemea mo atigi atigi ma araisa i Taiyuan i Saina a o tapunia le Red Army.

"E tele pasi e alu uma ai le araisa i fafo. O polo tapolo mumu -- su'e fana masini -- na pi'o i lalo ifo o matou," o lana tusi lea.

Na ave e le CAT le tupe siliva a le Faletupe o Saina i Hong Kong a o leʻi faia e Chiang Taiwan le nofoa o le Kuomintang Party.

O Jack DeTour, o se tagata nofomau i Honolulu ma o le Taua Lona Lua a le Lalolagi B-25 pailate, na ia manatua le feiloaiga ma Smith ina ua lele muamua i Filipaina e aoaoina pailate CAT i luga o le C-119 "Flying Boxcar" e fesoasoani i Farani i Vietnam.

"Na ou faʻamaonia Felix o se tasi o pailate sili na ou siakiina," o le tala lea a DeTour, o le sa i luga o le Coast Guard cutter mo le sauniga faamanatu.

Na lele e Smith le vaalele C-47 i totonu ma fafo o Vientiane i Laos i nuu o Hmong lea e aofia ai auupega o aufana ma fana.I se tasi o vaalele na ia aveina ai grenades mo le malo, ma le isi, araisa mo le US Agency for International Development.

I lana tusi i le 1995, na tusia ai e Smith e faapea "i tua atu i Sisifo, tausaga e mamao ese mai le 'Alice in Wonderland's' topsy-turvy domain, ou te taofia manatua pea i o latou siusiu, ma mafaufau pe na tupu moni lava na mea uiga ese. foliga matua."

This article is written by William Cole from The Honolulu Star-Advertiser and was legally licensed via the Tribune Content Agency through the NewsCred publisher network. Please direct all licensing questions to legal@newscred.com.


Taimi meli: Tes-02-2019
WhatsApp Online Chat!