Na loka e kegi ina ua uma ona ta'avale taavale i totonu o faleoloa e osofa'i masini tupe i le tele o osofaiga

O se kegi a ni alii se toaono na tutu’i taavale i totonu o faleoloa o loo faaauupegaina i mea olo, samala ma fao e osofaia ai masini tupe i Willaston ma le atunuu atoa ua falepuipui mo le 34 tausaga atoa.

Na gaoia e le vaega le silia ma le £42,000 ma mafua ai le tele o mea na faaleagaina a o latou faimalaga atu i le atunuu i taavale gaoi i luga o le numera o numera, faʻamalama o faleoloa ma osofaʻia masini ATM ma meafaigaluega, samala ma ili.

O nei ali’i e to’aono na fa’asala i le fa’amasinoga o Chester Crown i le aso, Aso Faraile, Aperila 12, ina ua ta’usala i latou i le moliaga o le taupulepule e fa’atino le gaoi ma le tagofiaina o oloa gaoia.

Na taʻua e se sui sooupu a le leoleo o Cheshire e silia ma le lua masina na faaaogā ai e le pisinisi solitulafono se faasologa o taavale e faapipiiina i pepa numera resitala sese.

Na latou fa'aaogaina ta'avale gaoi ma ta'avale lapopo'a e fa'aaogaina e fa'atino ai se osofa'iga sauā i nisi o nofoaga e ala i le fa'aogaina o togafiti 'ram-raid'.

I nisi tulaga latou te faʻaaogaina taavale gaoi e faʻafefe ai lo latou ala i luma o faleoloa lea e puipui ai fale.

O le kegi sa aofia ai i le atinaʻe sa faʻapipiʻiina i 'oti'oti faʻamalosi ma faʻamaʻi tulimanu, moli moli, samala lump, faʻamau, sikulivili, fagu vali ma mea faʻapipiʻi.

O i latou uma na aafia sa'o i le vaaiga o solitulafono sa latou ofuina ni palaclavas e puipuia ai le iloa o le vaai ao latou faia a latou solitulafono.

I le va o Iulai ma Setema o le tausaga talu ai, na fuafua lelei ai ma faamaopoopo e le kegi a latou osofaʻiga i ATM i Willaston i Cheshire, Arrowe Park i Wirral, Queensferry, Garden City ma Caergwrle i North Wales.

Na latou tulimataʻia foi ATM i Oldbury ma Small Heath i West Midlands, Darwin i Lancashire ma Ackworth i West Yorkshire.

E fa'apea fo'i ma nei solitulafono, na gaoia e lenei 'au fa'amaopoopo ta'avale i le taimi o le gaoi fa'apisinisi i Bromborough, Merseyside.

O le vaveao o le aso 22 o Aukuso na o ifo uma ai alii e toafa, o loo ofuina uma ni palaclavas ma totigilima, i le nuu o Uiliston e faia se osofaiga o le mamoe i McColl i luga o le auala o Neston.

E to’alua pe to’atolu ni ali’i na oso i fafo mai ta’avale ma aga’i atu i luma o le faleoloa a’o le’i fa’aaoga le Kia Sedona e fa’asaga sa’o i luma o le faleoloa ma mafua ai le tele o fa’aleagaina.

Na fa’afofoga le fa’amasinoga i totonu o ni nai minute o le moli pupula ma aloiafi na gaosia e le olooloa ma fa’amumu ai totonu o le faleoloa a’o ta’i e ali’i le masini.

O leo o le taavale na fetoai i totonu o le faleoloa ma meafaigaluega eletise o loʻo faʻaogaina i totonu na amata ona fafagu ai tagata o loʻo latalata ane ma nisi na mafai ona vaʻaia le mea o loʻo tupu mai faʻamalama o latou potumoe.

O se tasi o tamaitai o le atunuu na tuua le atuatuvale ma le fefe mo lona lava saogalemu ina ua ia vaaia le gaioiga o le kegi.

Na fa’amata’u e se tasi o ali’i ia te ia e alu ‘ese’ a o si’i atu se fasi fafie e 4 futu le umi ia te ia ma mafua ai ona toe tamo’e le fafine i lona fale e vili leoleo.

Na taumafai nei ali’i e fa’aoga le masini tupe mo le silia ma le tolu minute a’o fealua’i solo le isi i fafo o le faitoto’a, ma autilo atu i totonu ia latou taumafaiga, a’o ia vili atu i le telefoni.

Ona fa’afuase’i lea ona tu’ua e nei ali’i e to’alua a la taumafaiga ma tamo’e mai le faleoloa, oso i totonu o le BMW ma ta’avale saoasaoa.

O le fa’aleagaina lea sa fa’amoemoe e faitau afe pauna e toe fa’aleleia ai fa’apea ai ma le fa’aletonu o tupe maua a le faleoloa se’i vagana ua mafai ona toe tatala ma le saogalemu mo tagata lautele.

Na maua e leoleo ni mea olo, naifi, transformer eletise ma fagu vali i le tele o osofaiga na taulai i ai.

I se tasi pamu penisini i Oldbury na tuu ai e alii le lipine ma se taga palasitika i luga o se meapueata ina ia aloese ai mai le iloaina.

E lua container na totogi e le kegi i se fale teu oloa i Birkenhead lea na maua ai e leoleo se taavale gaoia ma molimau e faatatau i le tipiina o meafaigaluega.

O le vaega, mai le eria o Wirral, na maua i le maeʻa ai o se suʻesuʻega faʻamalosi na faia e leoleo mai le vaega o leoleo i le Ellesmere Port ma le lagolago mai le vaega ogaoga o solitulafono faʻatulagaina i Cheshire Police.

I le fa'asala ai o ali'i nei, fai mai le fa'amasino o i latou o 'se vaega fa'apitoa ma fa'apolofesa fa'atulagaina solitulafono ma o ni tagata solitulafono maumaututu e fa'aleagaina le manuia o tagata lautele'.

O Mark Fitzgerald, 25, o Violet Road i Claughton na faasalaina i le lima tausaga, Neil Piercy, 36, o Holme Lane i Oxton e lima tausaga ae Peter Badley, 38, e leai se nofoaga tumau e lima tausaga.

O Ollerhead na toe fa'asala i le isi ono masina mo le talepe fale i Teesside ma Sysum na fa'asala i le isi 18 masina mo le sapalai o cocaine i Merseyside.

I lana saunoaga ina ua maeʻa le faasalaga, na saunoa ai le alii leoleo Satini Graeme Carvell o le Ellesmere Port CID: “E silia ma le lua masina na alu ai lenei pisinisi solitulafono e fuafua ma faamaopoopoina osofaiga i masini tupe e maua ai se aofaiga tele o tinoitupe.

“Na natia e nei ali’i o latou fa’asinomaga, gaoia ta’avale ma pepa numera mai tagata ta’umamaina o le nu’u ma talitonu latou te le tagolima.

"O auaunaga na latou faʻamoemoeina na faʻaalia e tuʻuina atu auaunaga taua i o tatou nuʻu faʻapitonuʻu ma tuʻu ai se aafiaga loloto i tagata e ona ma a latou aufaigaluega.

“O osofaiga taitasi na atili ai ona latou mautinoa ma faalauteleina i latou i le atunuu atoa.O a latou osofaʻiga e masani ona matuā mataʻutia, ma tuua ai le nuu i le fefefe ae na latou maumauaʻi e aua neʻi faatagaina se tasi e faalavelave i lo latou ala.

“O fa’asalaga o aso nei o lo’o fa’ailoa mai ai e tusa lava po o le a le tele o solitulafono e te faia i vaega eseese e le mafai ona e ‘alo ai mai le pu’eina – o le a matou tulituliloa pea lava oe se’ia o’o ina pu’eina oe.

"Matou te naunau e faʻalavelaveina tulaga uma o solitulafono matuia i totonu o matou nuʻu ma tausia tagata saogalemu."


Taimi meli: Apr-13-2019
WhatsApp Online Chat!